... Oma maa mansikka.
Onko tullut paluu shokkia? Kultturishokkihan voi tulla myös kotimaahan palattaessa ja itseasiassa Saksasta palaillessani shokki oli suurempi kuin Saksaan mennessä. Tällä kertaa ei oikein shokeerannut mihinkään päin mennessä. Olihan monet asiat outoja Japanissa, mutta niitä lähinnä katseli asenteella "vai että täällä tämmöstä...". Ehkä olen viettänyt vasta liian vähän aikaa Suomessa, ettei paluu ole vielä päässyt iskoutumaan kallooni. Tosin oli se hienoa käydä lähikaupassa ja huomata, että sieltäkin saa ruisleipää ja vaaleaakin leipää ihan kunnon kokoisissa pusseissa, eikä niissä 3-6 palan paahtoleipäpussukoissa niin kuin Japanissa.
1637541.jpg
Sakea sentään myyvät kunnon pöniköissä, suurimmat alarivin pullot ovat 2,5 litraisia. Huomioikaa kartonkien nätit tekstit, visuaalista sakkia nuo laskevan auringon väki.

Tippa meinasi tulla linssiin myös löytäessäni murohyllyn, voi että sitä laatikoitten määrää ja miten monta erilaista myslilaatikkoa onkaan valittavana. Laatikoiden mahtava koko hiveli myös silmää, toista se oli Japanissa, missä kaikki murot olivat 200 tai 220 gramman pakkauksissa. Niitä pikkulaatikoita sai olla ostamassa joka päivä. Ihmiset vilkuilivat myös oudosti kuin hymyilin autuaan onnellista hymyä suomalaisella juustohyllyllä, oi että! Isoja könttejä juustoa, ei pelkkiä yksittäispakattuja aamupala-wannabe-juustoja.
1637540.jpg1637537.jpg
Murot ja juustot Japanissa... Säälittävän pientä räpistelyä.

Lentokoneessa kummastutti, kun ymmärsin kaikki kuulutukset sekä suomen, ruotsin, englannin, että japanin kieliset! Heti Suomeen saavuttuani lentokentällä huomasin, että kappas kummaa osaan lukea kaikki kyltit. Pyh, ei minkäänlaista haastetta. Samaisessa laitoksessa ihmettelin sellaista ylellisyyttä kuin käsipaperia yleisessä vessassa (!?). Miten voi olla mahdollista? Japanissa kaikki kuskaavat mukanaan pientä pyyhettä, johon kädet voi kuivata (hurhur ilmakuivaajat vaan kylmettävät kädet, eivät kuivaa), samalla pienellä pyyhkeellä voi tuputella myös kasvoja kuumalla ilmalla. Kotona huomasin, että onpas mukavaa, kun polvetkin mahtuu vessan puolelle, kun pytyllä istuu... Toista se oli meidän rakkaassa pikkumurjussamme Hirakatassa. Suihkussa vesi tulee niin paineella, että meinasi aluksi ihan hirvittää. Saunakin on ihan mukava paikka, näin muutaman kuukauden huilin jälkeen.

Parina päivänä olen myös vilkuillut lähistöllä sinertävää Saimaata, voi että se on nätti. Varsinkin näin sateen jälkeen, kun on ihan tyyntä ja aurinko laskiessaan maalaa pintaa oranssiksi. Suomi on hyvä paikka, mutta sitä oppii arvostamaan vasta sitten kun on vähän aikaa poissa. Tänne on aina hyvä palata ja piiloutua kurjalta ulkomaailmalta. :) Eikä muu maailma sitten loppupeleissä kaukana ole, jos jostain syystä haluaa jossain piipahtaa. Lisäksi nykyteknologia mahdollistaa reaaliaikaisen jutustelun toiselle puolelle maapalloa, jopa ihan ilmaiseksi. Kaukana olevat ystävät tuntuvat tällä keinoin olevan hyvinkin lähellä, ihan kotikoneella täällä Saimaan rannalla. Kivaa on tulla takaisin, kyllä meillä täällä Suomessa on kaikki niin paljon paremmin :)

Kiitoksia mukana matkalla olosta! Blogia oli mukava kirjoitella, vaikka välillä tuntui, ettei asiaa tai aikaa ole. Erilaisten reissujen raportoinniksihan se suurimmalta osin meni, mutta yritin väliin ujuttaa Japani-tietoutta ja outoja tapahtumia. Pääajatuksenahan oli kertoa koto-Suomessa oleville kuulumisia, mutta kirjoitin blogia myös itseäni varten, että voin sitten  myöhemmin lueskella ja  kummastella, että missä kaikkialla sitä tulikaan käytyä. Blogi on myös auttanut käsittelemään vuoden tapahtumia, tunnen olevani nyt valmis aloittamaan kesän suoraan puhtaalta pöydältä. Saksasta tullessani kesti monta kuukautta, että sain Saksan asiat pois päästä, lähinnä valokuvia kansioon liimaamalla ja sinne tarinoita kirjoittamalla. Nyt vastaava retkien ja kuvien kommentointi on tehty jo matkan varrella ja Suomi-elämä voi jatkua.  Aion kyllä laittaa Japanin kuvatkin  kansioon, mutta se on nyt helpompaa, kun kuvien parhaimmisto on jo valikoitunut blogia kirjoittaessa. Elämä siis jatkuu, Suomessakin.

Nyt kohti kesää ja uusia seikkailuja!
Kiitos, kumarrus ja oikein letkeää kesää kaikille!