Enpäs malttanut olla kirjoittamatta vielä. Odottelen tässä, että sais lähteä etenemään kohti Kiotoa. Ensi viikon läksyjäkin voisi tietysti tehdä eteenpäin, mutta nyt ei pysty niin kovasti keskittymään. Polttelee jo, pitäis päästä lähtemään...
Jo ennen kun aloitin blogin kirjottamisen, päätin että kirjotan etenkin kaikesta oudosta ja erilaisesta mitä matkan varrella näen. Päätin luoda näille aiheille oman kategoriansa: vertailua. Mutta vaikka pohdinkin Suomen/Saksan/Japanin eroja ja yhtäläisyyksiä, ei kenenkään pidä ottaa nokkiinsa. Kaikilla vain on omat tapansa tehdä asioita ja miusta on kiva huomata tälläsia pikkusia juttuja. Monesti kuvailen ne oudoiksi, mutta outo ei vältttämättä ole huono. Monet on itteasisassa varsin järkeenkäypiä ja  toimivia juttuja.
924137.jpg924141.jpg
Ensiksi  eroavaisuuksia liikennevaloissa, näillä setillä on hatut! Lisäksi tuo "vihreä" on usein melkein sininen ukkeli. Suojatiet on sitten vielä asia erikseen, kahden tien risteyksessä koko keskusneliö on suojatietä, jolloin vastaikkaiseen nurkkaan kulkiessaan voi kipittää sinne suoraan ilman että tekee 90 asteen käännöstä. Oliko tarpeeksi hankalasti sanottu. Otan kuvan, kun seuraavan kerran sellainen sattuu kohdalle.
1062611.jpg
Päivitys: tässä semmoinen risteys mistä aikaisemmin kirjoitin. Toimivia ovat.
924147.jpg
 Ja ketäs tässä? Tunnistaako kukaan Ampelmänchen:eitä? Itä-Berliinin kuuluisat katuvalo-ukot. Otin ihan vaan vertailuksi tähän. Niilläkin on hatut. Miks suomalaisilla ukoilla ei?  Vai onko niillä pipot  päässä, niin ne ei näy kuvassa?
Jo pienenä opin äitiltä, että kannattaa pysähtyä huoltoasemilla, joilla on siistit vessat. "Jos vessat on likaset, niin kuvittele millainen keittiö sitten on." Tätä samaista filosofiaa tuntuu käyttävän monetkin suomalaiset, Luston kyselyihin vastanneet kertovat kiinnittäneensä ensimmäiseksi huomiota vessojen siisteyteen ja arvoivansa paikkaa sen mukaan.
Olen siis aloittanut vessojen arvioinnin jo varsin pienenä ja matkustellessani olen luonnollisesti laajentanut tutkimustani. Miulla onkin teoria. Voisin nimittäin väittää, että tunnistaisin missä maassa olen ihan vain niiden vessanpöntöistä. Vaikka erot eivät ole suuret, niitä on.
924144.jpg
Tälläisiä pönttöjä näkee Japanissa kaikilla julkisilla paikoilla; juna-asemilla ja turistipaikoissa. Vastaaviin olen törmännyt myös Ranskassa (siellä nämä tosin ei ole niin yleisiä kuin Japanissa).
924146.jpg924150.jpg
Turistit on otettu sitten huomioon ja heille on omat länkkärivessansa (Western style) eli pöntölliset versiot. Yliopistolla kaikki vessat ovat pönttöversioita. Huomaa seinässä oleva laatta: kun asetat kätesi tiettyyn kohtaan alkaa kaiuttimesta kuulua pöntön huuhtomisen ääntä, näin kukaan ei kuule mitä vessassa touhuat.  Vessa huuhdellaan  nostamalla vivusta. Seminaaritaloilla pönttö huuhdellaan sivussa olevaa pyöreää nutikkaa kääntämällä. Nutikassa on kanjit "iso" ja "pieni", eli ison hädän kohdalla pyöräytä ylös ja pienellä hädällä alas.
Vielä en ole Simpsoneista tuttua matkavinkkejä kertovaa vessaa tavannut, mutta en ihmettelisi sitäkään enää. Shon kämpän vessassa on niin monta nappulaa, että melkein pelotti istuutua. Se on myös ekoversio, eli kun napista painat puhdas tulee vesi ensin raanasta (jolloin voit pestä kädet) ja sitten vesi huuhtelee pöntön.
924148.jpg924149.jpg
Vertailukohteeksi Italialainen pönttö, vesitankki on hiissattu katonrajaan,että painetta on tarpeeksi (kuvasta kiitos Antille :) Huuhtelunappia saa usein etsiksellä, niin Italiassakin, se oli joko nutikka seinässä tai katosta roikkuva langanpätkä... Ja oikealla Saksan kämpän pytty, huuhtelunappi vesisäiliön päällä oikealla.

Nyt syömään jotakin ja sitten Kioton kautta Tokioon! Here I come!